2012年新目标英语中考总复习阶段性练习题(八)
第二部分:语法复习(状语从句和定语从旬)(45分)1.单项选择。(10分) 1. If I find his phone number, I_______ you.
A. tell B. told C. will tell D. have told 答案:C.
解析:本句考查if引导的条件状语从句的时态呼应的一致性。
2. When summer __, some children will go to the seaside for fun. A. comes B. came C. will come D. would come 答案:A。
解析:在when引导的时间状语从句中,如果主句是一般将来时,那么从句通常用一般现在时。
3. Bill won’t make any progress __ he studies harder than before. A. if B. when C. because D. unless 答案:D.
解析:考查条件状语从句的引导词的选用。
4. That’s the man __ house was destroyed in the storm. A. that B. whose C. who D. which 答案;B。
解析:在定语从句中关系代词作从句中主语的定语时,要用whose。 5. --Could you tell me something about Zheng He?
--Sure. He was a Ming Dynasty explorer __ the Chinese people are proud of. A. which B. whose C. whom D. where 答案:C。
解析:whom在定语从句中作宾语。
6. -- _______ the soldiers are very tried, __ they keep on working. --They are great. We must learn from them.
A. Because; / B. Though; / C. Because; so D. Though; but 答案:B。
解析:考查though引导的让步状语从句,不能与but同时出现在一个句子中。 7. That is the man ____ ___ saved ten children in the earthquake. A. who B. which C. where D. what 答案:A。
解析:在定语从句中作从句的主语且指人用who. 8. --Is everything __ we need to do __? --Yes. You needn’t worry about it.
A. which; has done B. which; doing C. that; has done D. that; done 答案:D。
解析:在定语从句中,当先行词是everythin9时,关系代词用that。 9. --Tommy, do you know if Frank __ to the zoo this Sunday if it __?
--Sorry, I have no idea.
A. will go; is fine B. goes; is fine
C. will go; is going to be fine D. goes; will be fine 答案:A.
解析:考查if引导的宾语从句和条件状语从句的时态。即时态的一致性。 10. He is __ boy that we all like him.
A. such lovely a B. so lovely a C. so a lovely D such lovely 答案:B.
解析:在结果状语从句中,如果修饰带有形容词的单数可数名词时,so与such可以互换,但词序不同。
Such + a/an + adj.+n.=So + adj.+a/an+ n.。
Ⅱ.根据句意用适当的从属连词或关系代(副)词填空。(13分) 1. --Dave, turn off the TV _____ no one is watching it.
--But it has been turned off already! The music is from the radio. 2. --Why didn’t you go surfing last Sunday? -- _____ I had a bad headache.
3. Don’t get off it __ the bus stops. It’s dangerous. 4. --Where is the comic book?
--I brought it to you __ you were in the reading room yesterday. 5. Jack, there is someone in the office __ would like to speak to you. 6. --What kind of music do you like? --I like music __ I can sing along with.
7. The old man wants to live in a house _____ door is broken.
8. The film ____ we saw the day before yesterday is very interesting. 9. Do you know the student __ was praised at the meeting? 10. They work in a factory __ makes radio parts. 答案:l.if2.Because 3.until 4.when 5.Who 6.that/which 7.whose 8.which/that 9.who/that l0.which/that
Ⅲ.按要求进行句型转换,每空一词。(20分)
1.We didn’t go out for a walk because it was rainin9.(变为简单句) We didn’t go out for a walk_______ _______ the rain.
2.He was so excited that he couldn’t go to sleep.(变为简单句) He was________ _________ ____ go to sleep.
3.He got up early in order that he could catch the early bus.(变为简单句) He got up early——————.—————————catch the early bus. 4.The football match was put off because it rained.(改为同义句) The football match was put off_______ _______ _______ _______ 5.The sun looks small.It’s too far from here.(连成一句话)
The sun looks small_______ _______ _______ _______ from here. 6.The woman is too old to look after herself..(改为同义句) The woman is_______ old_______ she can’t look after herself. 7.The room is not big enough to hold all the people.(改为同义句)
The room is______ _small_______it can’t hold all the people.
8.He didn’t have breakfast SO that he could come to school on time.(改为同义句) He didn’t have breakfast_______ _______ _______ come to school on time. 9.This is the hall.We listened to the report in it the other day.(连成一句话) This is the hall _______ we listened to the report the other day.
10.The boy is my younger brother.He Was here a minute ago.(连成一句话) The boy _______ was here a minute ago is my younger brother. Ⅲ.l.because of 2.too excited to 3.in order to4.because of the rain 5.because it’s too far 6.so;that7.so;that 8.in order to/So as to 9.where l0.who 第三部分:课本要点(新目标九年级第6--l0单元)(30分) I.单项选择。(10分)
1. --Did you finish your homework on time yesterday.
--No, I didn’t _______ on time. By the time I finished it, all my classmates A. finish it; turned it in B. finish it; had turned in it C. make it; turned it in D. make it; had turned it in 答案:D。
解析:make it表示“做到”,故第一空四个选项都正确。而后一空根据时间by the time I finished it表示的是到过去某个时候为止,应用过去完成时;同时rum in是“动词+副词”型短语动词,宾语为人称代词宾格it,应放在rum和in之间。 2. The boy _______ Ling Feng in the school is really _______ unusual student. A. called; a B. calling; a C. called; an D. calling; an 答案:C。
解析:前一空用过去分词called作定语,修饰the boy,unusual前应用不定冠词an。故选C。
3. --_______ do you like this book?
--I like it because it can remind me _______ my childhood.
A. How; with B. Why; of C. Where; of D. What; of 答案:B。
解析:根据答语because说明原因可知问句应用why;而remind of.表示“回想起……”,介词应用of.
4. --Why not _______ to London for holidays? --Good idea.
A. consider going B. to considering going C. consider to go D. considering going 答案:A。
解析:why not后接动词原形,表示建议;consider后要接v—ing形式。
5. --I have been working hard at math. However, I can’t get good marks in the exam. --Go on studying hard. And I think your dream will
A. come true B. come back C. come out D. come up with 答案:A.
解析: come true“实现”;come back“回来”;come out“出版”;come up with“想出”。
6. --Jack’s never worked hard at English, _______?
-- _______ , so he can’t answer the question in English, I think. A. is he; Yes, he is B. is he; No, he isn’t C. has he; Yes, he has D. has he; No, he hasn’t 答案:D。
解析:Jack’s此处为Jack has的缩写,因句中有never,故附加问句应用has;答句说明的是否定情况,故应用N0,he hasn’t。
7. Sun Tao has had a _______ English course, but he still doesn’t know A. six-month; how to spell this word B. six months; how spell the word
C. six-months; how he should spell this word D. six-month; how should he spell the word 答案:A。
解析;six—month“六个月”,是由“数词+名词”构成的复合词,其中的名词不可用复数形式;后一空为“疑问词+动词不定式”作宾语。
8. Peter _______ to eat meat _______it is a little burnt. A. does love; even if B. do loves; when C. does love; because D. do love; so 答案:A。
解析:前一空用does加强语气,后一空则用even if引导让步状语从句,表示“即使”。 ”。
9. --I prefer to have a hamburger rather than_______ a glass of milk. --Hamburgers? You’d better not eat __. It’s junk food. A. to drink; much too B. drank; much too C. drinking; too much D. drink; too much 答案:D。 解析:prefer to do…rather than(to)do表示“宁愿……,而不……”;后一空则用too much作eat的宾语。
10. Beijing is _______ capital of China. And it’s one of _______ in Asia. A. a; the most beautiful city B. the; the most beautiful city C. a: the most beautiful cities D. the; the most beautiful cities 答案:D。
解析:“首都”只有一个,用the表示特指;同时,在one of...后应用最高级,再接复数名词。
Ⅱ.根据句意.从方框中诜柽恰当的短语动词.并用其适当形式填空【每个限用一次。(10分)
1. Your bedroom is so dirty, _ _________it__________
2. After the man said that he saw a monster near the village, panic ____ across the whole village. 3. My computer is broken down. I’ll have to ask someone to ______ it _______ 4. When you leave the room, please remember________ the lights. 5. It rained heavily, so the football match had to__________ 6. In the end they _______ persuading him to change his mind.
7. The thief tried to steal the watch from the shop, but when he saw the policeman, he _______ immediately.